Анкара нареди арести на интелектуалци

Ankara-And-Vicinity-75746

Властите издадоха заповед за задържането на университетски преподаватели заради декларация против военните действия срещу кюрдското малцинство

Властите на турската провинция Коджаели са издали заповед за задържането на 21 преподаватели в местния университет, подписали призив към държавното ръководство на страната да прекрати насилието в югоизточната част на Турция. По данни на прокуратурата в четвъртък е започнало официално разследване, след като подписалите декларацията бяха подложени на ожесточена критика от президента Реджеп Тайип Ердоган и министър-председателя Ахмет Давутоглу, които обвиниха преподавателите, че поддържат тероризма.
1128 турски и чужди учени са публикували обръщение под наслов “Ние няма да бъдем част от това престъпление”, в което призовали турските власти да “прекратят клането и кръвопролитието” в югоизточната част на страната и да се върнат на масата за преговори за мирното регулиране на кюрдския проблем.
Подписалите обръщението са световноизвестни учени, сред които се откроява и известният американски философ и политически активист Ноам Чомски, които президентът на Турция Реджеп Ердоган е нарекъл “невежи”. Висшият съвет по образование на Турция пък е обявил, че ще вземе мерки срещу турските учени от над 90 университета, чиито подписи стоят под призива. Преподавателите са обвинени в “публично унижение на турския народ, държавата, правителството, парламента, съда” и в “пропаганда на терористична организация”.
По късно през деня 12 от тях са били задържани, съобщи агенция Аnadolu, цитирана от РИА “Новости”, а полицията продължава да търси още девет души. Арестуваните учени са заподозрени за подбуждане към омраза и враждебност, насърчаване към неспазване на законите, омаловажаване на турската национална идентичност и държавните институции. Обвиняват ги също и в пропаганда в полза на терористичната организация Кюрдска работническа партия (ПКК).
Припомняме, че през декември турските власти въведоха комендантски час в редица населени от кюрди региони в югоизточната част на страната, където продължават уличните сблъсъци между силите за сигурност и забранената в страната ПКК. В тази връзка турската фондация по правата на човека съобщи за гибелта на 162 мирни жители в района на антитерористичната операция, като се започне от 16 август 2015 година.

Източник:duma.bg

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.