Манолова: Непочтено е да се спекулира с драмата в Якоруда

 

Мая Манолова

Публикуваме коментар на националния омбудсман Мая Манолова от Фейсбук*.

Не мога да приема криминалния случай в Якоруда, отнел човешки животи, да бъде употребен за лобистки интереси.

Искам да поднеса най-искрените си съболезнования на семействата и близките на починалите хора в Якоруда. Не мога да приема и по човешки не разбирам, как в този толкова труден за тях момент продължават опитите един откровено криминален случай, отнел 5 човешки живота, да се употребява за лобистки интереси.

Непочтено е да се спекулира с тази драма. Призовавам за нулева толерантност на държавата към нелегалните производители на спиртни напитки. Сега МВР и прокуратурата трябва да си свършат работата докрай. Абсолютно недопустимо е да се прави какъвто и да е паралел между трагедията в Якоруда и специализираните малки обекти за дестилиране, които аз защитих. Те подлежат на двойна регистрация – в НАП и Агенция „Митници“ и се контролират от държавата, за разлика от нелегалните спиртоварни, които не подлежат на никакъв контрол.

Категоричната ми позиция на омбудсман е, че без значение дали става дума за голям производител или за малки обекти за дестилиране, трябва да им бъде оказван 100 % контрол.

Промените в Закона за акцизите и данъчните складове, които атакувах пред КС не само че не подобряват този контрол, но ще предизвикат масови фалити на производителите на ракия за собствена употреба и ще поощрят нелегалното производство на опасен алкохол.
Източник: hashtag-bg.com

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.