Швейцария погна банките

Швейцария погна банкитеШвейцария може да забрани на частните банки да правят пари

Швейцария ще попита на референдум дали да бъде забранено на частните банки да правят пари. Инициаторите на референдума са събрали над 110 хил. подписа, като целта е да се даде по-голяма власт в системата на Централната банка.

Зад кампанията стои т.нар. Движение за швейцарски суверенни пари. Организацията настоява за ограничаване на финансовите спекулации. Частните финансови институции ще бъдат принудени да държат по-голям резерв срещу своите депозити, пише Telegraph.

Задачата на движението е да се блокира възможността трезорите сами да създават, с помощта на различни финансови инструменти, виртуални пари, които всъщност нямат никакво реално покритие. “Банките няма да могат да създават сами пари. Те само ще могат да отпускат заеми от финансите на вложители или със средства от други банки”, се обяснява на сайта на организацията.

Ако швейцарските граждани подкрепят инициативата, тогава централният трезор на страната ще бъде монополист в създаването както на физически, така и на виртуални пари.

От движението обясняват, че суверенни са само тези финанси, които имат пълно покритие и са създадени от Централната банка на държавата. Това са монетите и банкнотите.

Според изчисленията на движението в момента едва 10% от парите в обръщение в Швейцария са суверенни или реални. Останалите 90 на сто са виртуални.

Източник: www.banker.bg

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.